PEKING - De roep om maatregelen tegen Noord-Korea na diens ondergrondse kernproef maandag wordt steeds luider. Zelfs China, traditioneel een bondgenoot van het communistische regime, sluit niet meer uit dat er sancties komen.

De regering in Peking gaf het stalinistische regime in Pyongyang dinsdag een mondelinge oorvijg door de kernproef als een schaamteloze actie te veroordelen. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Liu Jianchao nam China nog geen besluit over de stappen die moeten worden genomen en waarover de VN-Veiligheidsraad vanaf dinsdag overlegt.

Wel is duidelijk dat maatregelen moeten helpen om het Koreaanse schiereiland kernvrij te maken, aldus Liu. Militaire actie tegen Noord-Korea acht Peking zeer onwaarschijnlijk.

Tweede kernproef

China zei geen informatie te hebben over een mogelijke tweede kernproef. Noord-Korea dreigde dinsdag met een nieuwe test, afhankelijk van de "wijze waarop de situatie zich ontwikkelt".

Het regime in Pyongyang bracht Peking maandag kort voor de nucleaire test op de hoogte van de ondergrondse proef.

Complete isolatie

Japan, dat dinsdag opnieuw voor harde sancties zoals complete isolatie pleitte, zal geen pogingen ondernemen kernwapens te produceren. Het bezit van kernwapens is voor Japan geen optie, liet de Japanse premier Shinzo Abe dinsdag weten.

Hij wees op zijn telefoongesprek met de Amerikaanse president George Bush. De twee waren tot de conclusie gekomen dat de relatie tussen de twee landen zo stabiel is dat daar al voldoende afschrikking van uitgaat.

Sancties

De Verenigde Staten proberen ondertussen zoveel mogelijk landen achter zich te krijgen om Noord-Korea met sancties te treffen. Washington streeft naar een wapenembargo en handelssancties, in feite verscherpingen van bestaande maatregelen.

De VS denken onder meer aan een embargo op materiaal dat kan worden gebruikt om massavernietigingswapens te maken, bevriezing van financiële tegoeden en inspectie van alle vracht die Noord-Korea in en uit gaat. Ook sturen zij aan op een embargo op luxegoederen richting Noord-Korea. Deze maatregel moet de leiders van het regime persoonlijk treffen.