UTRECHT - Op station Utrecht Centraal vindt volgende week woensdagavond een grote rampoefening plaats. Op een van de perrons wordt een explosie in scène gezet. Hulpverleners proberen slachtoffers uit de wrakstukken van een door terroristen opgeblazen trein te bevrijden en eerste hulp te verlenen.

In totaal doen, inclusief acteurs die de gewonden spelen, ongeveer vijfhonderd mensen aan de oefening mee, meldde de gemeente Utrecht dinsdag. De oefening richt zich niet alleen op de directe hulpverlening. Zo oefenen in het stadhuis van Utrecht communicatiemedewerkers met pers- en publieksvoorlichting; ambtenaren van Burgerzaken oefenen met de registratie van slachtoffers en mensen die informatie zoeken.

Terreur

Doel van de oefening, genaamd 'Opgespoord', is volgens de gemeente Utrecht ervaring op te doen bij "het bestrijden van de gevolgen van een calamiteit met terroristische oorzaak en het verbeteren van het multidisciplinair samenwerken in praktijksituaties".

Tijdens de oefening, die van 18.00 tot 24.00 uur duurt, is Utrecht Centraal gewoon toegankelijk. Treinen die normaal van spoor 18 en 19 vertrekken, rijden die avond vanaf een ander perron. De aan de oefening deelnemende instanties en bedrijven zijn politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht, het Openbaar Ministerie, ProRail, NS, eigenaar Corio van het nabijgelegen winkelcentrum Hoog Catharijne en de vervoersbedrijven GVU en Connexxion.