DEN HAAG - De manier waarop wordt beoordeeld of een tbs'er met verlof mag, wordt verbeterd. Dat blijkt uit een brief die minister Hirsch Ballin van Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het ministerie van Justitie voert een inhoudelijke toets in die de verlofaanvragen voor tbs'ers moet beoordelen. Die toets wordt uitgevoerd door een aparte afdeling van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Als deze afdeling twijfelt over een aanvraag, legt zij de kwestie voor aan een commissie van drie onafhankelijke psychiaters.

Toezicht

Ook kunnen tbs'ers voortaan na behandeling in de kliniek niet drie, maar maximaal negen jaar onder toezicht worden gehouden. Tevens komen er meer waarborgen om risico's bij het verlenen van verlof te vermijden. Daarnaast wil het kabinet 350 extra tbs-plaatsen creëeren voor tbs'ers bij wie de kans op herhaling onaanvaardbaar hoog is.

Hirsch Ballin reageert met deze maatregelen op de aanbevelingen van de Tijdelijke commissie onderzoek tbs. Deze commissie onderzocht namens de Tweede Kamer hoe het tbs-systeem in de praktijk werkt en contateerde dat het moet worden verbeterd om de maatschappij beter te kunnen beschermen.

Taxatie

Afgelopen vrijdag verkrachtte een ontsnapte tbs'er een vrouw uit Hoogvliet. De Kamer reageerde geschokt en wilde weten wat er fout was gegaan. Volgens Hirsch Ballin zijn alle procedures gevolgd. "Kennelijk is echter niet de goede taxatie gemaakt. De man was al 135 keer eerder met verlof gegaan, en toen had zich niks voorgedaan."

Schippers

Vorig jaar ontstond enorme ophef rond de verloven van tbs'ers, nadat tbs'er Wilhelm Schippers tijdens een verlof ontsnapte aan zijn begeleider. In de week dat hij werd vermist bracht hij een bejaarde Amsterdammer om het leven.

Absolute zekerheid

Een tbs-behandeling is gericht op een veilige terugkeer van betrokkene in de samenleving. Verlof is daarvan een wezenlijk onderdeel. De minister benadrukte dat het in het huidige tbs-stelsel niet mogelijk is om vooraf absolute zekerheid te geven dat er nooit iets fout gaat.

"De procedures zijn gevolgd, maar dat betekent niet dat er niets te verbeteren valt. We blijven kijken hoe het systeem kan worden verbeterd", zei de minister naar aanleiding van de ontsnapping in Rotterdam. Zo komen er volgens hem meer waarborgen om risico's bij het verlenen van verlof te vermijden.

Hirsch Ballin voelt er nog niet voor om tbs'ers op verlof een elektronische enkelband met satellietverbinding om te doen of hen te voorzien van een onderhuidse chip zodat duidelijk is waar ze zijn. Dergelijke middelen zijn onderzocht, maar blijken technisch niet waterdicht om tbs'ers te kunnen volgen of te traceren, aldus de minister.

Eerdmans

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans vindt dat de directeur van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal ontslag moet nemen. Volgens Eerdmans (Groep Eerdmans/Van Schijndel) is hij eindverantwoordelijke voor "de missers in het drama" dat zich vrijdag in Rotterdam heeft afgespeeld. "Iemand moet worden afgerekend op het falen van de overheid. Bij de leiding van de kliniek ligt de verantwoordelijkheid", stelde Eerdmans dinsdag.