AMSTERDAM - Volgens Gretta Duisenberg, de weduwe van de voormalige politicus en bankier Wim Duisenberg, zouden de planten en bloemen op het graf van haar man zijn vernield en een in plastic gestoken persoonlijke brief zijn opengesneden. Dit heeft Ab Grietelink van het bestuur van de Stichting Stop de Bezetting dinsdag laten weten. De begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam weerspreekt dat het graf zou zijn geschonden.

A. Nasvadba, hoofd van de begraafplaats zei dinsdag: "We plegen op dit moment onderhoud aan de begraafplaats en de graven om alles winterklaar te maken. We hebben rond het graf twee buxus-planten gesnoeid".

Jan Wijenberg bezocht met Gretta Duisenberg maandag het graf en heeft de vermeende vernielingen gezien. "Er is op zo'n ruwe wijze met de planten omgegaan. Er is op de twee bususplanten gewoon ingehakt. Mensen zijn als wilden tekeer gegaan. Dit heeft niets met snoeien te maken. Bovendien is de brief beschadigd."

Hoe het kan dat de brief opengesneden is, weet Nasvadba niet. Volgens hem hebben zijn medewerkers niet aan de brief gezeten.

Toevallige omstandigheid

"Deze ligt er al weken, maar misschien dat er iemand heel nieuwsgierig was en de brief heeft geopend en gelezen." Nasvadba denkt dat Gretta Duisenberg de combinatie van de snoeiwerkzaamheden en de geopende brief heeft gezien als een vernieling. "Maar het is een toevallige omstandigheid."

Zondag ontdekte Gretta Duisenberg de vermeende vernielingen toen zij met familieleden het graf bezocht. Met Wijenberg deed zij maandag aangifte bij de politie. "De politie neemt onze aangifte volstrekt serieus. Zij zijn er ook van overtuigd dat er sprake is van vernieling." De politie wil alleen bevestigen dat er "een aangifte " is gedaan door mevrouw Duisenberg.