IJSSELSTEIN - Drie van de twaalf tuidraden die de 375 meter hoge televisietoren in IJsselstein overeind houden, worden de komende weken vervangen. Eigenaar Nozema sprak dinsdag van een bijzondere en specialistische operatie. De voorbereiding van de werkzaamheden is in oktober begonnen. De klus moet in januari af zijn.

De Gerbrandytoren distribueert televisie- en radiosignalen vanuit Hilversum naar miljoenen huishoudens in Nederland. De basis is een betonnen toren van ruim honderd meter hoog. Daarop staat een stalen mast van 260 meter hoog.
De mast wordt op zijn plaats gehouden met de twaalf tuidraden. Dat zijn zware stalen kabels, die per drie op verschillende hoogtes vast zitten aan banden rond de mast.

Dik, lang en zwaar

De tuidraden die worden vervangen, zijn bevestigd op 226 meter hoogte. Ze zijn 309 meter lang en 7,5 centimeter dik, wegen 5000 kilo per stuk en zijn op 225 meter afstand van de toren op de grond bevestigd aan betonnen blokken van een miljoen kilo per stuk.
Het voordeel van de nieuwe tuidraden is volgens Nozema dat ze sterker en stuggers zijn dan de huidige en door hun kunststof omhulling onderhoudsvrij. De overige negen tuidraden verkeren nog in goede staat.

De specialisten die de kabels aan de toren bevestigen, worden met speciale stoeltjes omhoog gehesen. Voor het optakelen van de kabels gebruiken de werklieden een speciale hijshit, een soort hydraulische krik, die aan de mast wordt gehangen.

Kerstboom

De Gerbrandytoren is volgens de Nozema het hoogste bouwwerk van Europa. De mast geniet ook bekendheid als 'de grootste kerstboom ter wereld'. Tot voor kort brandden er ieder jaar in december 120, aan de tuidraden bevestigde lampen. Aan de traditie kwam twee jaar geleden een einde vanwege de hoge kosten. Dit jaar werd besloten de lampen voortaan om de vijf jaar te laten branden. Dat gebeurt in voor het eerst.