DEN HAAG - De 56-jarige man uit Heerenveen die via e-mail Geert Wilders, Rita Verdonk en de VVD bedreigde, moet 60 uur taakstraf voldoen. De politierechter van de rechtbank in Den Haag legde dinsdag bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.

H. W. verstuurde in juni 2004 en maart 2005 verscheidene e-mails met doodsbedreigingen aan het adres van de bewindslieden. Hij berichtte Wilders 6 juni 2004 dat deze 'spoedig zijn voorouders zal ontmoeten'.

Aanslagen

Medio maart vorig jaar stuurde hij aan Rita Verdonk een e-mail waarin hij aankondigde dat ze haar komende spreekbeurt niet zou overleven. "Haar stinkende darmen worden verzonden naar de mensen die door haar toedoen zijn gedood." Ook de VVD-Kamerfractie moest het ontgelden. De man noemde de partij 'fascistisch' en kondigde aanslagen aan.

De politierechter liet meespelen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. W. heeft psychische problemen, is al langere tijd werkloos en nuttigt een combinatie van medicijnen en alcohol. De politierechter sprak echter van een allerlaatste waarschuwing.

Zalm

W. is in 2004 al tot een voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor een soortgelijke bedreiging aan het adres van minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD).

Om W. van zijn problemen af te helpen, is hij inmiddels in contact gesteld met de reclassering en psychiatrische hulp.