HAARLEM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige J. de W. uit Beverwijk. De officier bechuldigt de man van medeplichtigheid aan moord op zijn drie baby's.

De vierde baby, de oudste, heeft hij volgens officier van justitie Henri Tillart, in hulpeloze toestand achtergelaten.

Volgens de aanklager speelde De W. geen actieve rol bij het ombrengen van de kindjes. Wel had De W. door de omstandigheden moeten weten dat zijn vrouw zwanger was en was bevallen. De verdachte zei zelf voor de rechtbank dat hij nooit iets heeft gemerkt aan zijn vrouw, de 30-jarige M.A..

Celstraf

Zij hoorde maandag al vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. M.A. beviel tussen 2001 en 2005 van de kinderen die zij direct bij de geboorte in bad verdronk.

"De grote vraag is natuurlijk hoe het kan gebeuren dat de vader van de kinderen, die met de moeder van de kinderen in één huis samenwoont, en seksueel verkeer met haar heeft, niets merkt van de zwangerschappen en de bevallingen", zei rechtbankvoorzitter Wim Robert tegen de verdachte. De Beverwijker antwoordde dat hij dagelijks met die vraag worstelt.

Badkuip

Volgens justitie gaat het om drie gevallen van moord en één doodslag. De vrouw hield de baby's met haar benen net zo lang onder water totdat ze niet meer leefden. Vervolgens wikkelde zij de stoffelijke overschotten in handdoeken en plastic zakken.

Het ging om drie meisjes en een jongetje. De politie vond eind vorig jaar drie lijkjes in de tuin van A.'s woning in Beverwijk, het vierde in de garage van A.'s huis in Haarlem.

Droomwereld

Volgens gedragsdeskundigen is de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar en moet zij een langdurige behandeling ondergaan in een tbs-kliniek. Ze verklaarde maandag voor de rechtbank dat zij jarenlang in een soort droomwereld leefde. "In mijn beleving waren de kinderen helemaal niet dood. In gedachten ging ik leuke dingen met ze doen. Het leek alsof er dan niets gebeurd was", hield zij de rechtbank voor.