BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt van België is de komende zes jaar ook gemeenteraadslid in zijn woonplaats Gent. Dat melden Belgische media dinsdag.

In België kunnen politici meerdere mandaten bezetten.

Verhofstadt voerde actief campagne in Gent voor de voortzetting van de lokale coalitie van zijn eigen Vlaams-liberale VLD en de socialistische sp.a. Hij kan zijn baan als premier niet combineren met het wethouderschap in Gent, aldus zijn woordvoerder dinsdag. Maar gemeenteraadslid, dat kan er nog wel bij.

De premier is overigens niet de enige. Zo is de voorzitter van het parlement, de liberaal Herman de Croo, al jaren burgemeester van Brakel. Hij verloor zondag zijn absolute meerderheid, maar kan toch burgemeester blijven. Minister van Justie Laurette Onkelinkx was in de race om burgemeester te worden van een Brusselse deelgemeente.

Lijstduwers

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht won zondag de absolute meerderheid in zijn dorp Berlare. Hij is van plan als zijn ministerschap na de federale verkiezingen van volgend jaar afloopt, burgemeester te worden. Tot die tijd vervangt iemand anders hem.

Veel landelijke politici deden bij de gemeenteraadsverkiezingen mee als lijstduwer, zonder daadwerkelijk een zetel in de gemeenteraad te ambiëren.