BRUSSEL - Pim Fortuyn is door de lezers van het Brusselse weekblad European Voice postuum uitgeroepen tot 'Europees politicus van het jaar'. Dat is dinsdagavond in Brussel bekendgemaakt op een galabijeenkomst van het blad. Aan de verkiezing deden ruim 7500 lezers en kiezers mee via een stemming per e-mail.

De bij de titel behorende oorkonde, alsmede een bedrag van 5000 euro, zijn dinsdagavond in ontvangst genomen door een medewerker van de LPF, aldus een woordvoerster van het pr-bureau dat de verkiezingsstrijd organiseerde.

Dubbele stemmen?

De woordvoerster wil geen cijfers verstrekken over het aantal stemmen dat Fortuyn vergaarde. Wel heeft de organisatie de indruk dat "er vanuit Nederland sterk campagne is gevoerd om per mail voor Pim Fortuyn te stemmen''. De organisatie heeft de laatste dagen nog een controle op eventuele dubbele stemmen doorgevoerd.

Voorzitter Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank kreeg de titel 'Europees zakelijk leider van het jaar'. De 31-jarige Italiaanse radicale afgevaardigde in het Europees Parlement Marco Cappato, die onder meer pleit voor volledige legalisering van alle soorten drugs, is uitverkozen tot 'Europeaan van het jaar'. Voor de openlijk biseksuele Cappato is ook een sterke campagne gevoerd vanuit Italië.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie is 'Europees diplomaat van het jaar' en zijn Zweedse commissielid Margot Wallström 'Europees commissaris van het jaar'. Zij houdt zich binnen de commissie bezig met milieu en zette zich sterk in voor het internationale klimaatverdrag.

Prijswinnaars

Verdere uitverkorenen zijn:
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell ('Niet EU-burger van het jaar'),
Paus Johannes Paulus II ('Europees campagnevoerder van het jaar'),
de Britse liberaal Emma barones Nicholson ('europarlementariër van het jaar'),
journaliste van de Britse krant The Guardian Maggie 'O Kane ('Europees journalist van het jaar')
de Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing en voorzitter van de Europese Conventie die de EU-hervorming voorbereidt ('Europees visionair van het jaar').