HEERLEN - Heerlen gaat preventief fouilleren in het centrum als wapen tegen de toenemende onveiligheid. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Heerlen dinsdag besloten.

Mensen lopen in de binnenstad van Heerlen volgens het college een relatief groot veiligheidsrisico. De politie vindt met name in het straatdrugscircuit van Heerlen-Centrum "zeer veel wapens'', aldus B en W. Ook gebruiken drugscriminelen steeds vaker geweld waarbij wapens in het spel zijn. Het college heeft daarom het centrum van Heerlen en wijken rondom het station aangewezen als risicogebied waarin de politie mag gaan fouilleren.

Meer steden

Een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut zei dat wetsdienaren tot nog toe alleen in de steden Amsterdam en Rotterdam preventief fouilleren. Sinds half september is deze maatregel wettelijk toegestaan. Volgens hem overwegen meer steden om preventief fouilleren toe te staan.

Station

Heerlen heeft veel overlast van drugscriminelen, met name van Marokkanen uit de Randstad. Enkele maanden geleden moest een moskee in Heerlen tijdelijk sluiten omdat die door drugsrunners uit de Randstad werd gebruikt. Ook rondom het station hebben reizigers en andere passanten veel last van dealers en gebruikers.

De spoorwegen en de gemeente besloten enkele maanden geleden samen te gaan werken om de verslaafden en dealers uit het stationsgebied te verdrijven. Heerlen heeft als drugscentrum ook een aanzuigende werking op dealers en gebruikers uit Duitsland, België en zelfs Oost-Europa.