GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie, het Rode Kruis en andere instellingen die zich bezig houden met de volksgezondheid hebben maandag gezamenlijk in Genève Europa opgeroepen tot actie tegen tuberculose.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is tuberculose voor Europa niet zo gevaarlijk geweest. De vorm van de ziekte die nu in Oost-Europa rondwaart, is immuun voor geneesmiddelen die de ziekte moeten bestrijden.

Wakker worden

"Onze boodschap aan Europese leiders is wakker te worden en geen uitstel te plegen, laat dit probleem niet verder uit de hand lopen," aldus Markku Niskala van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.

Drempel

De gevaarlijkste concentraties van geneesmiddelen resistente tuberculose staan op Europa's drempel, aldus een zegsman van de Wereldgezondheidsorganisatie. De ziekte moet hoger op de agenda komen.

Het verkeerd gebruik van medicijnen en onder meer de verspreiding van aids in Rusland en Oekraïne verergeren het probleem. Een besmetting met het virus dat aids veroorzaakt ondermijnt de weerstand waarmee tuberculose meer kans maakt.

Ieder jaar worden in oostelijk Europa en Centraal-Azië al 450.000 mensen tuberculose patiënt. Bijna 70.000 overleven de ziekte niet volgens gegevens van het Rode Kruis.