NEW YORK - De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreken maandag in New York de ontwerptekst van een resolutie tegen Noord-Korea. De raad veroordeelde eerder op de dag al de ondergrondse kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

De Verenigde Staten en Japan, het land dat in oktober voorzitter is van de Veiligheidsraad, hebben een tekst opgesteld en onder de andere leden uitgedeeld. In het Amerikaanse voorstel worden strafmaatregelen die nu al gelden tegen Pyongyang, verscherpt. De VS denken aan een wapenembargo, bevriezing van financiële tegoeden en een zeeblokkade. Ook zou er een embargo op luxegoederen richting Noord-Korea komen.

Geweld

De ontwerpresolutie is gebaseerd op hoofdstuk 7 van het Handvest van de VN, op grond waarvan naast economische sancties ook geweld kan worden gebruikt om maatregelen nageleefd te krijgen, meldden diplomaten.

Het is onzeker of de originele versie van het Amerikaanse voorstel het zal halen. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn een groot voorstander van een ferm optreden.

China

China, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en de enige bondgenoot van Noord-Korea, heeft aangegeven zowel een krachtige als een voorzichtige aanpak voor te staan. Ook het standpunt van Rusland is onzeker.

De Veiligheidsraad kondigde eerder op de dag een krachtige en snelle reactie aan. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton had de raad slechts een half uur nodig om tot een veroordeling te komen.