DEN HAAG - Het ministerie van Defensie onderzoekt of Nederlandse mariniers zich vorige week schuldig hebben gemaakt aan diefstal. Aanleiding zijn beelden die een bewakingscamera heeft gemaakt van enkele mannen die spullen meenemen uit een winkel. Een woordvoerder van het departement heeft dat maandag gezegd.

NOVA toont maandagavond beelden van de winkeldiefstal. Op basis van een kort fragment hiervan is Defensie zelf begonnen met zoeken naar informatie. Als inderdaad blijkt dat de dieven Nederlandse mariniers zijn, zullen volgens de woordvoerder snel maatregelen volgen.

Al eerder was bekend geworden dat Nederlandse mariniers vorig weekeind waren betrokken bij een massale vechtpartij in Noorwegen, waar zij op oefening zijn. De diefstal zou daaraan vooraf zijn gegaan.

Fragment

De woordvoerder van Defensie weet niet of het inderdaad om Nederlandse militairen gaat. Hij heeft tot nu toe een kort fragment gezien zonder geluid, waarbij de gezichten van de mannen vaag waren gemaakt. "We weten nu niet om welke winkel het gaat en wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden."

NOVA laat Hans Rasmus aan het woord, de eigenaar van een nachtwinkel vlak over de grens met Finland. Volgens Rasmus gaat het onmiskenbaar om Nederlandse militairen. Ze zouden pornoblaadjes, energy-drankjes en broodjes hebben gestolen.

Disco

Vorig weekeinde brak bij een discotheek een vechtpartij uit tussen inwoners van het Noorse dorpje Karasjok en ongeveer dertig mariniers. Daarbij vielen enkele gewonden aan Noorse zijde.

De Koninklijke Marechaussee heeft een onderzoek ingesteld, evenals de Noorse politie. Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn bood zijn excuses aan zijn Noorse collega aan. Inspecteur-generaal Ad van Baal bezocht eind vorige week het Noorse plaatsje om zich te verdiepen in de kwestie.

Van Baal zei in Nova dat 27 militairen ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de ongeregeldheden. Naar aanleiding van videobeelden van de diefstal hebben de eerste verhoren daarover plaatsgevonden.

Ontslagen

De militaire vakbond AFMP vindt dat de mariniers snel moeten worden gestraft. Mogelijk worden ze ontslagen. "Deze militairen horen niet in de krijgsmacht thuis", zegt AFMP-voorzitter Wim van den Burg. Hij vindt dat het ministerie van Defensie snel moet ingrijpen.

Deze week wil hij met staatssecretaris van Defensie Henk van Hoof (VVD) ook overleggen hoe de mariniers in het buitenland kunnen worden gecontroleerd. "Er is heel hard toezicht vereist, want het zijn jonge jongens en die hebben dat nodig."