ABIDJAN - De economische hoofdstad van Ivoorkust, Abidjan, was maandagmorgen het toneel van hevige betogingen tegen de opslag van giftig afval. Honderden leden van de oproerpolitie en militairen poogden de talrijke betogers in bedwang te houden, zo berichtte de website van het Spaanse dagblad El País.

De demonstranten eisten dat de regering van het West-Afrikaanse land in augustus gedumpt giftig afval uit het land laat verwijderen. De autoriteiten laten het afval verzamelen van naar schatting achttien verschillende plaatsen in de stad. Uiteindelijk moet het terug naar Europa, waar het gif vandaan komt. Volgens de betogers gaat dat niet snel genoeg.

Jamaica

Het in een gifschandaal in West-Afrika verwikkelde Nederlandse bedrijf Trafigura heeft in Jamaica politieke problemen veroorzaakt met een gift. De Jamaicaanse minister van Informatie en Ontwikkeling, Colin Campbell, heeft maandag zijn ontslag aangeboden.

Hij erkende onvoldoende details te hebben gegeven over een gift van de firma Trafigura Beheer, die hij naar eigen zeggen namens zijn partij ontving. Campbell wordt ervan beschuldigd 380.000 euro afkomstig van Trafigura te hebben geïnd op een privérekening. Maar Campbell stelde te goeder trouw te zijn en dat het geld was bestemd voor de verkiezingskas van de regerende Nationale Volkspartij (PNP).