DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft de 41-jarige Alphenaar M.Y. maandag tot veertien jaar celstraf veroordeeld in verband met de huurmoord op zakenman Jan van der Krieke in Leiden in 2003. Het hof achtte, net als eerder de rechtbank, bewezen dat Y. de opdrachtgever was voor de moord op de 60-jarige zakenman. De feitelijke dader, de Bulgaar, S.Z., zit een straf van tien jaar uit voor de moord.

De moord vond plaats op 10 mei 2003 in een Leidse wasserij, waar de Bulgaar het slachtoffer doodsloeg en -stak. De eigenaar van wasserij Ozon, Y., zou het slachtoffer veel geld schuldig zijn geweest. Daarom zou hij hem uit de weg hebben willen ruimen.

Parkeerwachters

De moordenaar stopte het lijk in de achterbak van zijn eigen auto en reed naar een straat in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag. Het lijk werd vijf dagen later bij toeval gevonden door parkeerwachters.

De ontkennende Alphenaar was in beroep gegaan tegen het vonnis van de Haagse rechtbank, die hem zestien jaar cel had opgelegd. In hoger beroep was ook zestien jaar geëist.

Joodse zakenman

Het heeft twee jaar geduurd voordat het hof tot een afronding in deze zaak kwam. Twee weken geleden nog werd er op verzoek van de verdediging door het hof een getuige gehoord, die Y. in één klap had moeten vrijpleiten. Deze getuige verklaarde dat hij recentelijk in de gevangenis van de Bulgaar had gehoord dat die de moordopdracht niet van Alphenaar Y. had gekregen, maar van een "Joodse zakenman". Het hof heeft die ontlastende getuigenverklaring naast zich neergelegd.