HAARLEM - Twee verdachten in de Holleeder-zaak zijn maandag door de rechtbank in Haarlem op vrije voeten gesteld. De overige vijf en de Amsterdamse topcrimineel zelf blijven in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald.

De advocaten van alle verdachten vroegen vrijdag tijdens een pro-formazitting om ophef of schorsing van de voorlopige hechtenis. De rechtbank bepaalde dat het niet langer noodzakelijk is dat de verdachten M.K. en M.G. voor de feiten waarvan zij verdacht worden - en blijven - in voorarrest worden gehouden.

Gokhallen

K., die te boek staat als de financiële man van Holleeder, werd eind januari samen met Holleeder opgepakt. Afgelopen zomer stelde de rechtbank hem voor enkele weken op vrije voeten, zodat hij de bedrijfsvoering van zijn gokhallen op de Amsterdamse Wallen op orde kon brengen.

G. werd in augustus gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing van vastgoedman Kees Houtman. Deze werd vorig jaar november bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. De broer van G., R.G., werd ook gearresteerd en blijft nog vastzitten.