HAARLEM - De Haarlemse officier van justitie in een lugubere dubbele moordzaak moet als getuige worden gehoord. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag besloten. De verdediging van de twee verdachten in deze zaak had hierom gevraagd.

De advocaten wilden dat officier van justitie Marry Oudendijk zou worden gehoord over een toezegging die ze in 2004 zou hebben gedaan aan de 27-jarige T.N. uit Spaarndam. N. is verdachte in de zogenoemde snelkookpanmoordzaak, waarbij het hoofd van het slachtoffer in een snelkookpan werd gekookt en het lichaam door een gehaktmolen werd gehaald.

De vrouw beweert dat de officier heeft beloofd dat ze uit voorarrest zou worden ontslagen en dat haar familie zou worden beschermd als ze een belastende verklaring zou afleggen over de 50-jarige hoofdverdachte M.Y. uit Haarlem. De rechtbank vindt het belangrijk dat duidelijkheid komt over de vraag of de officier van justitie al dan niet toezeggingen aan de verdachte heeft gedaan.

Y. en N. worden ervan verdacht dat zij in 1997 de 28-jarige broer van Y. hebben vermoord. De twee zijn volgens justitie ook verantwoordelijk voor de dood van de 30-jarige ex-vrouw van Y. in 2002. Haar lichaam is nooit gevonden.

De inhoudelijke behandeling van de dubbele moordzaak is in december. Beide verdachten zitten dan al meer dan twee jaar in voorarrest.