AMSTERDAM - Nieuwe Nederlanders moeten het Nederlandse paspoort verdienen: wie binnen tien jaar een misdrijf pleegt raakt het Nederlanderschap kwijt en moet vertrekken naar het land van herkomst. Dit staat in het verkiezingsprogramma van EénNL, de politieke beweging van de Rotterdamse ex-wethouder Marco Pastors.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het programma werd maandag in Amsterdam gepresenteerd. EénNL wil verder dat voor moord een minimumstraf van vijftien jaar gaat gelden en ook dat eerwraak en racistisch geweld zwaarder worden bestraft. Agenten moeten 50 procent meer op straat zijn, in plaats van achter het bureau.

Tevens omarmt de partij het democratiseringsprogramma van D66, dat de afgelopen jaren flink werd gedwarsboomd door CDA en VVD. EénNL is voor een gekozen premier, voor een gekozen burgemeester en voor een referendum. Eerder liet de partij al doorschemeren dat de inkomstenbelasting met vier procent omlaag moet. Dat moet ten koste gaan van ontwikkelingshulp.

Twintig zetels

Pastors zei na afloop van de presentatie aan tevreden te zijn als zijn partij met ongeveer twintig mensen in de Tweede Kamer komt. "Ik heb zelf altijd in mijn achterhoofd gehad richting twintig zetels. Dat zou ons echt een heel serieuze nieuwkomer maken." Joost Eerdmans, de nummer twee op de lijst, verwacht rond de tien zetels.

Zowel Pastors als Eerdmans wil de komende jaren veel aandacht voor de moslimgemeenschap. Die moet gaan integreren als 'geloofsgemeenschap'. "Dat ze best wel pijn gaan doen, maar zodra ze dat gaan doen, kunnen ze natuurlijk een stuk beter mee", verwacht Pastors. Hij vindt onder meer dat alle moslims in Nederland homoseksualiteit moeten accepteren.