ZEIST - Drie medewerkers van de sociale dienst in Zeist zijn maandagmiddag gewond geraakt tijdens een steekpartij in het gebouw van het UWV/CWI in het centrum van Zeist.


Foto: Wim Bos | Traumaheli arriveert na steekpartij

De gewonden zijn een bewaker en twee baliemedewerksters van de dienst. Twee van hen liepen ernstige steekwonden op en waren er eind maandagmiddag slecht aan toe. De derde gewonde kreeg een klap op haar hoofd. Alle drie de slachtoffers zijn met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

De vermoedelijke dader, een man van 21 jaar uit Zeist, werd vlakbij het politiebureau van Zeist aangehouden. Hij zit vast. Het motief is onduidelijk.

Geschrokken

Burgemeester Koos Janssen van Zeist noemde de steekpartij een zeer ernstig incident. "We zijn bijzonder geschrokken." Hij zei dat de situatie van de gewonden zorgen baart.

Op het moment van de steekpartij waren zo'n tien tot vijftien medewerkers en enkele bezoekers in het gebouw aan Het Rond aanwezig. De politie wil over het wapen niets zeggen, maar volgens RTV Utrecht kwam er rond 13.15 uur een man met een slagersmes het gebouw binnen.

Protocollen

Volgens Kees Mosselman, directeur van de regionale sociale dienst voldoet het gebouw, dat in april van dit jaar werd geopend, aan alle regels. "De protocollen zijn goed, maar na zo'n incident moeten we natuurlijk kijken of er zaken moeten worden aangepast."

Het UWV/CWI is tot nader order gesloten en blijft in ieder geval dinsdag dicht. Dan zullen alle medewerkers worden opgevangen in de kantine en worden zijbijgepraat.

Spuigaten

Volgens vakbond Abvakabo FNV moet de overheid een campagne starten om het geweld tegen ambtenaren te beteugelen. Dit is niet zomaar een incident, zegt Peter Wiechmann van de Abvakabo. "Het loopt de spuigaten uit."

Volgens Wiechmann moet door middel van een campagne duidelijk worden gemaakt dat "je van overheidspersoneel af moet blijven."

Medewerkers van gemeentelijke sociale diensten, waar mensen aankloppen voor de bijstand, hebben net als ambulancepersoneel veel last van agressieve klanten. In 2004 was 12 procent van de medewerkers van sociale diensten het slachtoffer van fysiek geweld, zegt Wiechmann.