DEN HAAG - De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over de ontsnapping afgelopen vrijdag van een tbs'er, die vervolgens in Rotterdam een serie misdrijven pleegde. Diverse fracties willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Nadat de 31-jarige man tijdens begeleid verlof was ontsnapt, beroofde en bedreigde hij nog dezelfde dag twee mensen en verkrachtte hij daarna een 20-jarige vrouw. De tbs'er werd 's avonds weer opgepakt bij metrostation Hoogvliet.

Het CDA en de PvdA willen precies weten hoe de tbs'er heeft kunnen ontsnappen aan zijn begeleider(s), zo bleek maandag uit hun schriftelijke vragen aan Hirsch Ballin. Ook de VVD eist opheldering.

Risico's

Kamerlid Joost Eerdmans (Groep Eerdmans/Van Schijndel) wil de minister dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer ter verantwoording roepen. Hij wil weten welke risico's Hirsch Ballin aanvaardbaar acht. "Bij zijn voorganger Donner lag de grens bij acht delicten per jaar."

Als een tbs'er ontsnapt en een delict pleegt, mag hij volgens Eerdmans niet meer op verlof. Bij begeleid verlof moeten er altijd twee begeleiders mee, die volgens hem minimaal een wapenstok bij zich moeten hebben. De tbs'er moet dan een enkelband met satellietverbinding dragen. De vrouw die door de ontsnapte tbs'er is verkracht, moet een schadevergoeding krijgen, aldus Eerdmans.

Verlof

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen vraagt zich af of iedereen zich aan de nieuwe regels voor verlof, risicotaxatie en begeleiding heeft gehouden. Als dat zo is, is het de vraag hoe het dan mogelijk is dat "iemand die kennelijk nog zo ongewoon gewelddadig lijkt te zijn" toch in aanmerking komt voor verlof.

CDA-Kamerlid Cisca Joldersma wil verder weten hoe lang de ontsnapte tbs'er al in behandeling is en of er een relatie is tussen de ontsnapping en de analyses in een rapport van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP). Volgens het EFP is het gedrag van tbs'ers tijdens verlof goed te voorspellen als vooraf allerlei persoonlijke kenmerken van de patiënt beter worden bekeken.

Delict

Als de klinieken een nieuwe risicotaxatie toepassen, zullen veel minder tbs'ers zich onttrekken aan een verlof en/of een nieuw delict plegen, stelde het expertisecentrum in maart voor de parlementaire commissie die op dat moment het tbs-stelsel onderzocht.

De ontsnapte tbs'er verbleef in de forensisch psychiatrische instelling De Kijvelanden in Poortugaal, bij Rotterdam. Deze particuliere kliniek houdt zich in opdracht van het ministerie van Justitie bezig met de verpleging en behandeling van terbeschikkinggestelden.