DEN HAAG - De voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden veroordeelde Nederlandse zakenman Frans van Anraat wil de vroegere dictator van Irak, Saddam Hussein, in zijn strafzaak laten getuigen. Dat vertelden zijn advocaten maandag tijdens een regiezitting voor het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank in Den Haag legde de Nederlander eind vorig jaar vijftien jaar gevangenisstraf op voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Irak en Iran. Van Anraat heeft volgens de rechtbank in de jaren tachtig op grote schaal grondstoffen voor chemische wapens geleverd aan het regime van Saddam Hussein in Irak.

Gifgaswapens

Dat bewind gebruikte de chemische stoffen voor het maken van gifgaswapens, die zijn ingezet in de oorlog met Iran (1984-1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden door de chemische aanvallen gedood.

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Van Anraat gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep. Justitie had de zakenman namelijk ook aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan volkerenmoord, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Het OM wil hierover het oordeel van het gerechtshof.

Genocide

Voor de strafmaat maakt dit overigens niets uit. Vijftien jaar cel is in Nederland de maximale straf voor zowel medeplichtigheid aan genocide als medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

Van Anraats advocaat Peter van Schaik wil van de vroegere Irakese machthebber weten of hij zijn cliënt kent en welke relaties hij onderhield met leveranciers van grondstoffen voor chemische wapens. Op de vraag van het hof of de raadsman het realiteitsgehalte van dat verzoek kon inschatten, kon Van Schaik geen antwoord geven. Maar het is volgens hem noodzakelijk te proberen om Saddam Hussein te laten getuigen.