BRUSSEL/ANTWERPEN - Justitie in Antwerpen heeft dinsdagmiddag Dyab Abou Jahjah, leider van de radicale Arabisch-Europese Liga (AEL), weer vrijgelaten. Daarbij is wel de voorwaarde opgelegd dat hij zich de komende drie maanden moet onthouden van deelname aan publieke manifestaties.

Abou Jahjah heeft hier volgens zijn raadsman mee ingestemd, omdat het houden van spreekbeurten of deelname aan debatten niet is verboden. De raadsman zegt dat justitie zijn cliënt 'niet monddood' wil maken.

Abou Jahjah werd donderdag aangehouden nadat enkele dagen daarvoor rellen uitbraken in Antwerpen, na de moord op een -jarige Belg van Marokkaanse origine. Volgens stadsbestuur en Belgisch premier Verhofstadt was Abou Jahjah de aanstichter van deze rellen. Hem werd officieel "weerspannigheid in bende", het verhinderen van het verkeer en mishandeling van een agent ten laste gelegd.

Financiering

Tegelijkertijd begon justitie een onderzoek naar de financiering van de AEL. Dat onderzoek gaat door, ook nu Abou Jahjah onder voorwaarden weer op vrije voeten is gesteld. Het Antwerpse parket kan nog wel bij de Kamer van Inbeschuldigingsstelling in beroep gaan tegen de vrijlating. Daar heeft het parket 24 uur de tijd voor. Bij aantekening van beroep zou Abou Jahjah tot de behandeling daarvan toch weer tijdelijk de cel in moeten.