AMSTERDAM - De politie surveilleert sinds vorige week in de trein op drie nieuwe trajecten. Sinds maart controleerden agenten al in treinen tussen Schiphol en Roosendaal. Tussen maart en juni is het aantal incidenten op dit traject met een derde afgenomen. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maandag.

Het aantal incidenten op de lijn tussen Schiphol en Roosendaal daalde van 710 naar 475. Het aantal gevallen van zakkenrollerij en bedreiging halveerde. Diefstal nam af met 41 procent. Het aantal aangiftes daalde met 35 procent van 438 naar 283.

Geüniformeerde surveillanten controleren sinds donderdag ook de trajecten tussen Groningen en Winterswijk en tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Zaterdag werd voor het eerst gesurveilleerd tussen Arnhem en Winterswijk. De agenten trekken meestal op met de mobiele controleteams van NS, Arriva en Syntus. De komende maanden wordt speciaal gelet op fraude met vervoerbewijzen. Bij succes wordt de werkwijze landelijk ingevoerd.

Zwartrijden

Het doel van het project 'Blue Train' is het aantal incidenten in treinen naar beneden te brengen. Zo moet worden tegengegaan dat scholieren zwartrijden, uitgaanspubliek zich agressief gedraagt en treinen worden vernield. De agenten zijn flexibel inzetbaar op tijdstippen en dagen waar dat het meest nodig is.