PYONGYANG - Noord-Korea heeft zich maandag met zijn eerste succesvolle kernproef de woede van de wereld op de hals gehaald. Regeringen in de hele wereld veroordeelden de ondergrondse proef in de provincie Hamkyong. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA is er bij de proef geen radioactiviteit vrijgekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De nucleaire test is uitgevoerd met 100 procent van onze wijsheid en technologie", aldus het staatspersbureau van het stalinistische land. "De kernproef is een historische gebeurtenis die ons leger en ons volk geluk heeft gebracht. De kernproef zal ertoe bijdragen om vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de omliggende regio te handhaven."

Datum

Noord-Korea had vorige week al aangekondigd dat er een kernproef zou worden gedaan zonder overigens een datum te noemen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had het bewind in Pyongyang voor zo'n stap gewaarschuwd.

De reacties op de test, 385 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, waren maandag niet van de lucht. Alle Zuid-Koreaanse legereenheden zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Aardschok

Volgens het Blauwe Huis, het presidentiële paleis in Seoul, is in Zuid-Korea een aardschok met een kracht van 3,6 à 3,7 op de schaal van Richter gevoeld omstreeks 03.35 uur (Nederlandse tijd), vermoedelijk door de ontploffing. De Amerikaanse geologische dienst spreekt van een kracht van 4,2. Enkele belangrijke ministers zijn voor spoedoverleg naar het Blauwe Huis gekomen.

Provocatie

"Het Noord-Koreaanse gedrag is een ernstige bedreiging voor de vrede en stabiliteit, niet alleen op het Koreaanse schiereiland maar ook in Noordoost-Azië. Onze strijdkrachten zijn helemaal klaar voor elke provocatie door Noord-Korea", aldus een verklaring, voorgelezen door een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Roo Moo-hyun. Zuid-Korea heeft de levering van hulpgoederen aan Noord-Korea meteen opgeschort.

China

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft de "onbeschaamde" kernproef officieel veroordeeld, aldus de staatstelevisie in Peking. Volgens een officiële Amerikaanse bron heeft Noord-Korea de Chinese autoriteiten twintig minuten voor de kernproef op de hoogte gesteld. Peking op zijn beurt heeft de VS, Japan en Zuid-Korea gewaarschuwd.

Onvergeeflijk

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN denken militaire bronnen in de VS dat de berichten over de eerste Noord-Koreaanse kernproef kloppen. Volgens een analiste van CNN in Japan kan daar het debat over een wijziging van de pacifistische grondwet en een eigen nucleaire bewapening weer oplaaien. De Japanse regering in Tokio heeft een crisisstaf gevormd. De Japanse premier Abe, op bezoek in Zuid-Korea, noemde de proef "onvergeeflijk".

Het Witte Huis heeft de kernproef die Noord-Korea waarschijnlijk heeft uitgevoerd veroordeeld als een "provocatie". Washington heeft de Verenigde Naties opgeroepen direct actie tegen de stalinistische staat te ondernemen. De Australische premier John Howard eiste maandag voor het parlement in Canberra eveneens VN-sancties tegen Noord-Korea.

Europese Unie

De Europese Unie veroordeelt de Noord-Koreaanse kernproef sterk. Uitvoeren van de test was onaanvaardbaar, aldus de EU maandag in een verklaring. De test is volgens de Europese Unie een flagrante schending van resolutie 1695 van de VN-Veiligheidsraad. De unie vraagt de regering van Noord-Korea dringend onmiddellijk bekend te maken dat het geen verdere kernproeven zal doen.

De EU zegt met de internationale gemeenschap te werken aan een internationaal antwoord op de provocatie.

Radioactiviteit

In Zuid-Korea en Japan is vooralsnog geen verhoogde radioactiviteit vastgesteld. Het Zuid-Koreaanse Departement voor Gereedheid voor Nucleaire Noodgevallen (NEPD) heeft 37 observatieposten in heel Zuid-Korea waar geen abnormale waardes zijn vastgesteld. Volgens een deskundige is het best mogelijk dat geen enkele radioactiviteit vrijkomt bij een nucleaire ontploffing in een afgesloten ruimte. Noord-Korea had eerder ook al gemeld dat geen radioactiviteit is vrijgekomen.