HAARLEM - De rechtbank in Haarlem behandelt maandag en dinsdag de zaken tegen de ouders van vier dode baby's, die vorig jaar in Beverwijk en Haarlem werden gevonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de drie meisjes en een jongetje zijn verdronken.

Eind december werd in een woning in Haarlem het eerste stoffelijke overschot gevonden. Het meisje bleek echter in Beverwijk te zijn geboren. Bij onderzoek in en om een woning aldaar vond de politie nog de drie babylijkjes. De 30-jarige moeder M.A. heeft de vier baby's na haar arrestatie Sanne, Gwen, Timo en Lavinia genoemd. De kinderen zijn in de periode 2000-2005 om het leven gebracht.

De biologische vader van het viertal, de 35-jarige J. de W., heeft altijd gezegd dat hij niets wist van de zwangerschappen van zijn ex-partner. Zij heeft die verklaring bevestigd, evenals andere getuigen. De W. zat korte tijd vast, maar kwam op vrije voeten, omdat de verdenking tegen hem niet hard genoeg was. Het Openbaar Ministerie vindt dat er toch voldoende grond is om de man te vervolgen voor medeplegen van moord of medeplichtigheid.

Maandag staat moeder A. terecht. De rechtbank hoort drie getuigen-deskundigen en de moeder van de verdachte. Een van de getuigen-deskundigen is gespecialiseerd in zwangerschappen en bevallingen, de andere twee worden gehoord over de geestelijke gesteldheid van de vrouw. Vader De W. moet dinsdag voor de rechtbank verschijnen. In zijn zaak is een vriend van de verdachte opgeroepen en een getuige-deskundige.