PYONGYANG - Noord-Korea heeft maandag voor het eerst een succesvolle kernproef uitgevoerd. Dit heeft het staatspersbureau KCNA gemeld. Bij de ondergrondse kernproef is volgens het bericht geen radioactiviteit vrijgekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De nucleaire test is uitgevoerd met 100 procent van onze wijsheid en technologie", aldus het staatspersbureau van het stalinistische land. "De kernproef is een historische gebeurtenis die ons leger en ons volk geluk heeft gebracht. De kernproef zal ertoe bijdragen om vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de omliggende regio te handhaven."

Hulp

Zuid-Korea reageerde met het stopzetten van de levering van hulpgoederen aan het buurland. In een eerste officiële reactie op de proef liet Zuid-Korea weten niet te kunnen leven met een nucleair bewapend Noord-Korea.

In een verklaring, voorgelezen door een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Roo Moo-hyun, zegt Zuid-Korea dat "ons leger volledig is voorbereid op een provocatie van Noord-Korea". De verklaring was opgesteld na crisisberaad van het Zuid-Koreaanse veiligheidskabinet.

Zuid-Korea

Alle Zuid-Koreaanse legereenheden zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft de "onbeschaamde" kernproef officieel veroordeeld, aldus de staatstelevisie in Peking. Volgens het Blauwe Huis, het presidentiële paleis in Seoul, is in Zuid-Korea een aardschok met een kracht van 3,6 à 3,7 op de schaal van Richter gevoeld omstreeks 03.35 uur (Nederlandse tijd).

De ontploffing lijkt zich te hebben voorgedaan in de Noord-Koreaanse provincie Hamkyong.

Kernproef

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN denken militaire bronnen in de VS dat de berichten over de eerste Noord-Koreaanse kernproef kloppen. Volgens een analiste van CNN in Japan kan daar het debat over een wijziging van de pacifistische grondwet en een eigen nucleaire bewapening weer oplaaien. De Japanse regering in Tokio heeft een crisisstaf gevormd. Een regeringswoordvoerder kondigde een "krachtig protest" aan als de berichten overde kernproef worden bevestigd.

Volgens een officiële Amerikaanse bron heeft Noord-Korea China twintig minuten voor de kernproef op de hoogte gesteld. Peking op zijn beurt heeft de VS, Japan en Zuid-Korea gewaarschuwd.

Een Zuid-Koreaanse parlementariër zei maandag tegen journalisten dat de kernproef volgens de Zuid-Koreaanse geheime diensten is gedaan in een horizontale tunnel in een berg vlakbij de Noordkoreaanse raketbasis Musudanri.

Noord-Korea had vorige week een kernproef aangekondigd, zonder een datum te noemen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had het bewind in Pyongyang voor zo'n stap gewaarschuwd. De Australische premier John Howard eiste maandag voor het parlement in Canberra VN-sancties tegen Noord-Korea.