PARIJS - In Frankrijk is het roken in openbare gelegenheden vanaf 1 februari verboden. Voor horecagelegenheden geldt een overgangsregeling tot 1 januari 2008. Dat kondigde de Franse premier Dominique de Villepin zondag aan. De horeca kan speciale rookruimtes inrichten, maar horecapersoneel kan niet worden verplicht daar te werken.

Ruim driekwart van de Fransen is voorstander van een rookverbod in openbare gelegenheden, bleek uit een peiling begin dit jaar. Ongeveer een derde van de Fransen rookt.

De Franse regering zal jaarlijks ongeveer honderd miljoen euro reserveren om Fransen actief te helpen om te stoppen met roken.

Stoppoging

Parijs is bereid om onder voorwaarden eenderde van de kosten van een stoppoging te betalen. Het geld gaat ook naar publiekscampagnes en naar speciale informatiepunten waar rokers hulp kunnen inroepen, aldus de minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand zondagavond voor de Franse televisie.

Overtreders van het rookverbod die worden betrapt kunnen rekenen op een boete van 75 euro. Tabaksverkopers die door het maatregel in aantoonbare grote problemen komen kunnen rekenen op enige financiële overheidssteun.