AMSTERDAM - De 72-jarige J. van H. uit Amstelveen is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar. De rechter vindt dat de man "zeer onzorgvuldig en onoplettend" reed, waardoor hij schuldig is aan de dood van het -jarige zoontje van voormalig profvoetballer John Bosman.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand twee maanden cel, een werkstraf van 180 uur en een rijontzegging van twee jaar tegen Van H. Het ongeval gebeurde vorig jaar oktober in Amstelveen. De man, die in een busje voor gehandicaptenvervoer reed, schepte het jongetje op zijn fietsje.

Hij raakte in verwarring toen de moeder van het kind, nadat ze was overgestoken, haar hand opstak. De verdachte dacht dat de kust vrij was en reed door, maar vermoedelijk had de vrouw het sein gegeven om hem te waarschuwen dat haar kind was gevallen.

Misverstand

Volgens de advocaat van Van H. was het ongeluk het gevolg van een gruwelijk misverstand met betrekking tot het seintje van de vrouw. Zij pleitte voor vrijspraak. De rechter was echter niet gevoelig voor dit argument en vond dat Van H. had moeten wachten tot hij zag dat het kind veilig was.

Hij had hen namelijk beiden zien aankomen en alleen de moeder zien oversteken. Bovendien was zijn zicht beperkt door de hoogte en de lengte van het voertuig. De rechtbank realiseert dat de man door rijontzegging zijn baan verliest, maar meent dat het onvermijdelijk is gezien de ernst van het ongeval.