ISTANBUL - Turkije heeft Frankrijk met economische en politieke sancties gedreigd. De Turkse regering in Ankara wil voorkomen dat Frankrijk personen gaat straffen die ontkennen dat de Turken in de Eerste Wereldoorlog genocide op Armeniërs pleegden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, overweegt Frankrijk van grote projecten in Turkije uit te sluiten, zoals de bouw van een kerncentrale waarvoor de aanbesteding binnenkort begint. De Fransen zullen Turkije kwijtraken, aldus de bewindsman zondag in Turkse media.

Erdogan

De Turkse premier Tayyip Erdogan uitte in een gesprek met Franse zakenlieden in de Turkse stad Istanbul felle kritiek op het Franse wetsvoorstel om ontkenning van de genocide strafbaar te stellen.

Hij riep de aanwezigen op de aanname van de wet te verhinderen. Het Franse parlement buigt zich donderdag over het voorstel van de oppositionele socialisten. Erdogan sprak over een ernstige situatie: "Dit is een zaak tussen Turkije en Armenië. Het gaat Fankrijk niets aan".

Algerije

Als Parijs het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt, dan zal Turkije mogelijk met een soortgelijke wet komen ten aanzien van het Franse optreden in Algerije. Het onderwerp staat voor woensdag op de agenda, stelde voorzitter Koksal Toptan van de juridische commissie van het parlement.

Genocide

De Franse houding is schadelijk voor de Turks-Franse relaties en ze zijn ook niet goed voor de Turks-Armeense verhoudingen, aldus Toptan. Verscheidene parlementariërs kwamen al met voorstellen om het Franse optreden in koloniaal Algerije als genocide te betitelen.

Mensen die ontkennen dat er volkerenmoord heeft plaatsgehad in het Noord-Afrikaanse land zouden een gevangenisstraf opgelegd moeten kunnen krijgen, menen de politici. Een ander wetsvoorstel behelst het strafbaar stellen van uitlatingen waarin de Armeniërs het slachtoffer worden genoemd van genocide.

Protesten

Ongeveer vijfhonderd Turken protesteerden zondag in Istanbul tegen het Franse wetsvoorstel. De demonstranten, voornamelijk activisten van een kleine linkse partij, dreigden met een boycot.