BRUSSEL - In België zijn om 16.00 uur de stembussen gesloten voor de verkiezing van 589 nieuwe gemeenteraden. De eerste uitslagen van kleinere gemeenten worden vóór 17.00 uur al verwacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitslag van Antwerpen zal pas in de avond volgen. In de Scheldestad zijn alle ogen gericht op de score van het rechts-radicale Vlaams Belang, dat enkele procenten winst zou boeken tot zo'n 35 procent.

Dewinter

In Antwerpen is het verder van belang wat de uitslag van de partij van kopstuk Filip Dewinter is in de districtsraden van de gemeente. In enkele districten zou de partij wel een absolute meerderheid kunnen halen. De districten hebben echter beperkte bevoegdheden. Volgens peilingen blijft in het stadhuis de socialistische burgmeester Patrick Janssens aan de macht.

De stembusgang verliep zonder noemenswaardige problemen. In enkele kleinere gemeenten waren er zondagochtend problemen met de stemcomputers, waardoor pas vanaf 10.30 uur gestemd kon worden. Een kandidaat van het Vlaams Belang overleed op de dag van de verkiezingen. In Gent werd een kiezer in het stemhokje getroffen door een hartstilstand. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.