ROTTERDAM - De politie is ook zondag op zoek naar sporen in de woning in Rotterdam-Zuid van de donderdag opgepakte verdachte in de moordzaak van het zogenoemde Maasmeisje. De technische recherche van de Rotterdamse politie krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).


Foto: Christian Jongenotter | De technische recherche is bezig met het onderzoek in de woning.

Zaterdag werd bekend dat een man sinds donderdag wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de gruwelijke moord op het tienermeisje. Volgens buurtbewoners zou het gaan om de vader van het meisje.

De politie publiceerde dinsdag een reconstructie van haar hoofd, waarna ruim honderd tips binnenkwamen. Die hebben de zoektocht naar de verdachte versneld.

Geruchten

Een woordvoerster van het OM kan nog geen inhoudelijke mededelingen doen, omdat de identiteit van het meisje nog niet bekend is. "Voor ons staat voorop om vast te stellen wie ze is", aldus de voorlichster. Op geruchten in de buurt wil ze niet ingaan.

Buurtbewoners

Buurtbewoners in en om de Jagerlaan denken te weten waarom de politie donderdag een buurman arresteerde. Hij vermoordde het Maasmeisje, zoals politie en justitie haar noemen. De buren herkennen haar. "Ze woonde hier op de hoek."

Sinds donderdag is de politie constant in de weer in de woning in Rotterdam-Zuid. In de tuin staat een grote witte, dichte tent. De bewoner was vaak in de tuin aan het werk, zeggen de buren. Ook vorige week was hij bezig. Een deel van de tuin is in gebruik als moestuin.

Twijfel

Bij de buren is de twijfel toegeslagen. "Had ik een moord kunnen voorkomen als ik vaker vragen had gesteld", vraagt een vrouw zich af. Haar buurman denkt van niet. "Hij zei me eerst dat zijn dochter bij haar moeder was. Later vertelde hij dat ze in een internaat zat. Dat was voor mij geen reden verder te vragen." Wel beginnen ze steeds meer mogelijke verbanden te ontdekken.

Stank

Een aantal maanden geleden kwam een vreselijke stank uit de vuilcontainers aan de voorkant van de woningen. De geur konden zij niet thuisbrengen. De politie kwam erop af.

"Ze zeiden dat een slager die failliet was gegaan, zijn slachtafval in de containers had gedaan. Ik vond dat een vreemde uitleg. Ik geloof het niet meer", aldus de buurman.

Reconstructie

Zaterdagavond op televisie waren beelden van de buurt op het nieuws. Daarbij werd het gereconstrueerde hoofd van het Maasmeisje getoond. Toen viel bij hen het kwartje rond de mannen in de witte pakken die sinds donderdag rondneuzen.

Hun buurmeisje, dat ze al maanden niet meer hebben gezien, lijkt sterk op de jonge vrouw op tv. "Ik herkende haar meteen", zegt de een. Een ander moest iets beter kijken, maar ziet ook duidelijke overeenkomsten. Eigenlijk twijfelt niemand van hen.

Stille man

Haar vader, mogelijk de man die donderdag is gearresteerd, omschrijven zij als een stille, boomlange man. Hij woonde nog geen anderhalf jaar in de Jagerlaan. Hij was over de twee meter en had wel schoenmaat 50, zeggen ze. Zijn dochter was eveneens lang, zeker boven de 1.70 meter.

Volgens een 16-jarig buurmeisje had ze schoenmaat 42. Zij speelde geregeld met het vermoedelijke Maasmeisje. Ze zaten niet op dezelfde school, maar nog niet zo heel lang geleden vierde het meisje haar veertiende verjaardag, aldus het buurmeisje. Ze is ontdaan door de gruwelijke ontdekking en kruipt weg in een stoel.

Justitie en politie houden het er op dat het slachtoffer vermoedelijk 16 of 17 was.