SEOUL - Noord-Korea heeft China laten weten dat het mogelijk zal afzien van een kernproef, als de Verenigde Staten instemmen met bilaterale onderhandelingen met het land. Dat heeft het voormalige Zuid-Koreaanse parlementslid Jang Sung-min zondag gezegd.

Ook ontkende Noord-Korea volgens Jang dat het al heel snel een kernproef zal uitvoeren. Wel dreigde het zijn voorbereidingen voor een kernproef te zullen opvoeren, als de VS stappen zet om sancties tegen Noord-Korea te treffen of het land aan te vallen.

Denktank

Jang, die tegenwoordig aan het hoofd staat van een politieke denktank, zei zijn informatie te hebben gekregen van een Chinese diplomaat, die zondag werd gebeld door Noord-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers.

Noord-Korea kondigde dinsdag aan een kernproef te zullen doen om zich beter teweer te kunnen stellen tegen de VS, dat zich steeds vijandiger tegenover het land zouden opstellen en het gerucht ging, dat de test deze zondag al zou worden uitgevoerd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigde vrijdag met strafmaatregelen tegen Noord-Korea, als het zijn voornemen zou uitvoeren.

Concessies

Noord-Korea, dat vaker dreigende taal uit in de hoop de Verenigde Staten tot concessies te dwingen, zegt dat het kernwapens bezit, maar heeft voor zover bekend nooit een kernproef uitgevoerd om dat te bewijzen.