BRUSSEL - In België gaan zondagochtend vanaf 07.00 uur de stemlokalen open voor de verkiezing van 589 nieuwe gemeenteraden. In totaal geldt voor ruim zeven miljoen kiezers de stemplicht. De nieuwe raden hebben een zittingstermijn van zes jaar. De eerste uitslagen worden rond het avonduur verwacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De meeste ogen zullen opnieuw zijn gericht op Antwerpen, de tweede stad van België, maar door de bestuurlijke organisatie van Brussel de grootste gemeente van het land. Het rechts-populistische Vlaams Belang, de opvolger van het in 2004 wegens racisme veroordeelde Vlaams Blok, temperde eerder de hooggespannen verwachtingen dat een absolute meerderheid is te halen.

Belang

Peilingen gaan uit van een groei van het Belang en kopstuk Filip Dewinter van 1 à 2 procent in vergelijking met de raadsverkiezingen van 2000, tot ruim 34 of 35 procent van de stemmen. Die winst zou ook vooral veroorzaakt worden door enkele afgescheiden liberalen die op de Antwerpse Belang-lijst staan.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens kan met zijn socialisten volgens peilingen rekenen op een winst van 3 of 4 procent en daardoor aanblijven in een coalitie met liberalen en christendemocraten. De Antwerpse uitslag valt rond 20.00 uur te verwachten.

In heel Vlaanderen kan het Vlaams Belang evenals de christendemocraten wel op winst rekenen. Vooral in rijkere randgemeenten van Antwerpen hoopt het Belang op zo'n grote winst, dat het cordon sanitaire, de afspraak van alle andere partijen om nooit met het Vlaams Belang in zee te gaan, valt te doorbreken.

Wallonië

In Wallonië wordt vooral uitgekeken naar de uitslagen van grote steden als Charleroi en Namen, waar de almachtige socialisten geteisterd zijn door schandalen met woningbouwverenigingen. Daar zou vooral het extreemrechtse Front National van kunnen profiteren.

Een slechte score van de Franstalige socialisten en het verwachte verlies voor de Vlaamse liberalen van premier Guy Verhofstadt kunnen de paarse regering in gevaar brengen. De Belgische parlementsverkiezingen staan voor juni volgend jaar op de agenda.