DEN HAAG - D66 blijft bestaan en hoopt bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn huidige zes zetels te behouden. Dat was de conclusie van het D66-congres dat zaterdag in Amsterdam is gehouden.

"D66 is meer nodig dan ooit", riep lijsttrekker Alexander Pechtold zijn achterban toe. Ook andere partijkopstukken als ex-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst en fractievoorzitter Lousewies van der Laan deden hun best de moed erin te houden.

Vervreemd

Even daarvoor had Pechtold de hand diep in eigen boezem gestoken. Hij erkende dat de partij door zijn deelname aan het tweede kabinet-Balkenende de kiezers van zich heeft vervreemd.

Pechtold volgde daarmee het advies op van partijoprichter Hans van Mierlo, die eerder op de dag had gezegd dat D66 het vertrouwen alleen kan terugwinnen als het zijn fouten toegeeft.

Opheffing

Vrijdag had Van Mierlo nog gespeculeerd over opheffing van de partij, maar zaterdag bleek dat iedereen hem verkeerd had begrepen.

Vraagtekens plaatsen bij de eigen toekomst hoort nu eenmaal bij een partij als D66. Als de democraten "de juiste conclusies uit het verleden trekken, is er geen haar op mijn hoofd die twijfelt aan ons bestaansrecht en aan onze kans om terug te komen", aldus Van Mierlo.

Vertild

Volgens de voormalige partijleider heeft D66 "zich vertild" aan de coalitie met CDA en VVD. Vooral de steun aan VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid) was aan de D66-achterban niet uit te leggen, aldus Van Mierlo. Voor haar beleid schaamt volgens hem driekwart van de Nederlandse bevolking zich.

Van Mierlo hekelde ook de opstelling van de D66-fractie in het Uruzgan-debat. Niet het standpunt van de fractie was verkeerd, wel dat zij dat vooraf onbespreekbaar noemde. Zoiets past volgens hem niet bij een partij als D66.

Sneer

In Pechtold ziet Van Mierlo de man die D66 er weer bovenop kan helpen. "Voer ons aan", zo riep hij hem toe. Voor fractieleider Lousewies van der Laan, die na de verkiezingen uit de politiek stapt, had hij nog een sneer. Bij de val van het kabinet is Pechtold "over het been van Van der Laan gestruikeld", aldus de partijoprichter.

Pechtold had zijn eigen toespraak duidelijk op die van Van Mierlo afgestemd en citeerde er zelfs een heel stuk uit. Het ging om de passage waarin Van Mierlo zei dat D66 eigenlijk veertig jaar te vroeg is geboren.

Verharding

Juist in een tijd van groeiende conservatisme en toenemende tegenstellingen tussen allochtonen en autochtonen is een hervormingspartij als D66 nodig, zei Pechtold. De immateriële verworvenheden die de partij heeft gerealiseerd staan op de tocht en de andere partijen doen niets aan de verharding van het maatschappelijk klimaat.

Het D66-congres stelde zaterdag in Amsterdam ook het verkiezingsprogramma vast. Dat leidde tot enkele wijzigingen. Zo komt in het definitieve programma te staan dat de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen beperkt moet blijven tot een bedrag van 500.000 euro.

In het conceptprogramma stond alleen dat een staatscommissie de toekomst van de renteaftrek zou moeten bestuderen. Ook werd het voorstel voor gratis kinderopvang vervangen door een plan voor een kindgebonden budget.