MOSKOU - De bekende Russische journaliste Anna Politkovskaja is in haar huis in Moskou doodgeschoten. Ze werd dood in een lift van haar appartementencomplex aangetroffen, aldus het Russische persbureau Interfax. Bij haar lichaam lag een pistool met vier kogels.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 48-jarige Politkovskaja werkte voor de kritische krant Novaja Gaseta. Ze schreef onder meer kritische artikelen en reportages over de oorlog in Tsjetsjenië en uitte scherpe kritiek op het beleid van president Vladimir Poetin.

Politkovskaja betichtte het Russische leger voortdurend van mensenrechtenschendingen in de strijd tegen de Tsjetsjeense separatisten.

Vergiftigd

Toen Politkovskaja in 2004 naar Beslan wilde om verslag te doen van de dramatisch verlopen gijzeling van schoolkinderen, werd ze aan boord van het vliegtuig vergiftigd. Ze heeft altijd de Russische geheime dienst hiervoor verantwoordelijk gehouden.

De moeder van twee kinderen trad in 2002 op als bemiddelaar toen in Moskou een theater was bezet door Tsjetsjeense strijders.

Werk

Een lid van de hoofdredactie van haar krant zei zaterdag dat Politkovskaja is vermoord vanwege haar werk. "Ik kan geen ander motief bedenken", zo zei hij tegen buitenlandse journalisten.

De journaliste werd geregeld bedreigd. Ze verklaarde enkele jaren geleden tegen de BBC dat de doodsbedreigingen voor haar juist een aansporing waren haar kritische journalistieke werk voort te zetten.