AMSTERDAM - Nederlandse islamitische ouders stellen volgens de islamitische wetgeving sharia testamenten op waarin hun dochters de helft krijgen van wat de zonen erven. Dat zegt de Amsterdamse hoogleraar Islamrecht Ruud Peters zaterdag in Trouw. Volgens de wetenschapper zit er toekomst in de sharia voor wat betreft het contract- en erfrecht.

Momenteel zouden islamitische ouders de sharia al toepassen op het Nederlands erfrecht bij de verdeling van de nalatenschap tussen hun dochters en zonen. "Ook al hebben notarissen daar soms moeite mee", zegt Peters in het ochtendblad.

Het Nederlandse contractrecht biedt volgens de hoogleraar ruimte voor contracten die in overeenstemming zijn met de wetten uit de sharia. Volgens hem passen ook islamitische ondernemers die constructie toe met hulp van Nederlandse notarissen.

De voorzitter van Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bevestigt de uitspraken van Peters.

Volgens de wetten van de Sharia krijgen dochters minder van de erfenis omdat zij geen enkele financiële verantwoordelijkheid voor het gezin hoeven te dragen.

Wilders

Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) laat weten dat hij dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer mondelinge vragen over de kwestie stelt aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij noemt het 'schokkend' dat moslimouders in Nederland testamenten laten opstellen 'conform de islamitische shariawet'.