UTRECHT - Zwartboek is vrijdag de grote winnaar geworden op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. De film van Paul Verhoeven won de Gouden Kalveren voor beste regie, beste actrice (Carice van Houten) en beste lange speelfilm. De uitreiking van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film vormde de afsluiting van de 26e editie van het Nederlands Film Festival.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De jury kende Gouden Kalveren toe in zeventien categorieën. Ober had zes nominaties, maar verzilverde er slechts twee. Regisseur, scenarioschrijver en acteur Alex van Warmerdam ging met de prijs voor het beste scenario naar huis. De film werd ook bekroond met het Kalf voor beste production design.

Nachtrit

Nachtrit-acteurs Frank Lammers en Fedja van Huêt namen voor hun rollen de beelden voor respectievelijk beste acteur en beste mannelijke bijrol in ontvangst. Ik Omhels Je Met Duizend Armen van de vorig jaar overleden filmmaker Willem van de Sande Bakhuyzen won de prijzen voor sound design en beste vrouwelijke bijrol (Catherine ten Bruggencate).

Forever van Heddy Honigmann kreeg het Kalf in de categorie lange documentaire en won eveneens de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De Speciale Juryprijs ging naar Ik Wil Nooit Beroemd Worden van Mercedes Stalenhoef. Knetter van Martin Koolhoven werd geëerd met de Tiscali Publieksprijs.

Escort werd het beste tv-drama, Bolletjes Blues kreeg een prijs voor de muziek, Jungle Rudy, Kroniek Van Een Familie voor de montage en Constant, Avant Le Départ voor het camerawerk. De prijs voor beste korte film ging naar Meander, die voor bestekorte documentaire naar Photo Souvenir.

Online

Het Nederlands Film Festival opende op 27 september met Ober. Forever was donderdag de slotfilm. Het festival trok 118.000 bezoekers, 11.000 meer dan vorig jaar. De eerste editie van het Nederlands Online Film Festival (NOFF) trok 90.000 mensen zeker één keer naar de website.