MOSKOU - De vijf vaste leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland hebben vrijdagavond na topberaad in Londen geen besluit genomen over sancties tegen Iran. Na afloop zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, dat de zes hebben besloten "te consulteren over mogelijke sancties".

De woorden van de bewindsvrouw gaven aan dat de interne verdeeldheid binnen de wereldmachten over de kwestie-Iran niet is verdwenen. Rusland en China, die een minder harde lijn voorstaan, zeiden eerder op de dag al ultimatums en dreigementen aan het adres van Iran als contraproductief te beschouwen. Daarmee zal het overleg met het land over zijn nucleaire programma niet worden opgelost, aldus de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Aleksejev voor de bijeenkomst in Londen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat de Veiligheidsraad Iran met sancties onder druk zet om de verrijking van uranium te staken. Rusland en China vinden het volgens Aleksejev echter onacceptabel het land in een hoek te drijven.

China en Rusland hebben vetorecht in de Veiligheidsraad en beide landen hebben ook grote economische belangen in Iran. De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland besloten pas donderdag om vrijdagavond in Londen bijeen te komen.