NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag unaniem ingestemd met een niet-bindende verklaring waarin Noord-Korea wordt opgeroepen af te zien van een eerder aangekondigde kernproef. Ook vragen de leden van de raad het stalinistische land weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Dat heeft de Russische gezant bij de VN gezegd.

Een kernproef zou "de vrede, de stabiliteit en de veiligheid in de regio en ver daarbuiten in gevaar brengen", aldus de verklaring die is opgesteld door de huidige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, Japan.

Sancties

De tekst maakt geen melding van eventuele sancties die de VN zou kunnen instellen tegen Noord-Korea als het land zich niets aantrekt van de nu gestelde eis. Wel staat vermeld dat de "Veiligheidsraad zal handelen in overeenstemming met het handvest van de Verenigde Naties als Noord-Korea de oproep van de internationale gemeenschap negeert".

Pyongyang moet weer plaatsnemen in het zogeheten zeslandenoverleg, waarin naast Noord-Korea ook Zuid-Korea, China, Japan de Verenigde Staten en Rusland zijn betrokken. Daar zou ook het akkoord dat in september 2005 is gesloten moeten worden uitgewerkt. Noord-Korea beloofde toen af te zien van het nucleaire programma in ruil voor economische voordelen en veiligheidsgaranties.

De Veiligheidsraad kon het donderdag niet eens worden over de resolutie. Met name de Amerikanen en de Britten drongen aan op een stevige aanpak van Noord-Korea, gesteund door Japan. China en Rusland delen de bezorgdheid, maar willen een voorzichtigere aanpak.