DEN HAAG - De dieven die in de nacht van zondag op maandag hun slag sloegen in het Museon in Den Haag, hebben voor ruim 6 miljoen euro aan diamanten en juwelen meegenomen. Directeur Bert Molsbergen van het onderwijsmuseum zei dinsdag dat in totaal vijftig objecten zijn gestolen.

De belangrijkste gestolen juwelen kwamen van het Palácio Nacional da Ajuda, een Portugees nationaal museum in Lissabon. De ringen, halssieraden, broches en de knop van een wandelstok behoren tot het Portugees cultureel erfgoed. De Portugese ambassadeur inventariseerde dinsdagochtend wat er precies was gestolen.

Ook zijn kostbaarheden gestolen die het Amsterdams Historisch Museum, enkele Parijse musea, het Haags gemeentemuseum en particulieren hadden uitgeleend. De Museondirectie geeft vooralsnog geen algehele openheid over de geëxposeerde juwelen, omdat niet alle eigenaren in de publiciteit willen.

Reconstructie

De politie begon dinsdag aan een uitgebreide reconstructie van de miljoenenroof. Daardoor kon het onderwijsmuseum niet open voor publiek. Aan het einde van de middag meldde een politiewoordvoerder dat zeventien rechercheurs en enkele experts van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) mogelijk nog de hele nacht van dinsdag op woensdag bezig zijn. Mogelijk is het Museon daardoor ook woensdag dicht.

De politie probeert met de reconstructie te achterhalen of de ideeën die zij heeft over de roof, waarheidsgetrouw kunnen zijn. "We testen de conclusies die we tot nu toe hebben getrokken", aldus de politiewoordvoerder.

Dure glimmers

Dieven sloegen hun slag in de nacht van zondag op maandag in de 'schatkamer' van de tentoonstelling Diamant, van ruwe steen tot sieraad, die sinds 5 oktober te zien is. Het is een educatieve expositie die de weg laat zien die diamanten gaan van de mijn tot aan de klant. In de schatkamer was de laatste fase te zien: prachtige dure glimmers. Zes van de 28 hardglazen vitrines werden aan gruzels geslagen en leeggehaald.

Waarschijnlijk komen de stenen in een zwart of grijs circuit terecht. "Ze zijn gestolen in opdracht", zei Bernadet de Bruijn, hoofd van de juwelenafdeling van veilinghuis Christie's. Volgens haar bieden helers dit soort dingen niet aan op veilingen, voornamelijk omdat ze hun object drie maanden voor de veiling al moeten afstaan.

Of de Museon-roof en de diefstal van een dure diamant in Amsterdam iets met elkaar te maken hebben, is nog onduidelijk. De directeur van het gedupeerde bedrijf Coster Diamonds denkt van wel, omdat het Museon de steen van circa 50.000 euro onlangs nog leende om er een film van te maken. De Amsterdamse steen werd zondagmiddag uit een vitrine gestolen.