AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft in 2000 een prijs van 1 miljoen op het hoofd van crimineel John Mieremet gezet. Het beoogde slachtoffer zou door een vanuit het buitenland ingevlogen 'hitman' uit de weg worden geruimd. Dat scenario werd in 2002 in daden omgezet: Mieremet werd in januari dat jaar voor het kantoor van advocaat Eevert Hingst aan de Amsterdamse Keizersgracht neergeschoten. Hij overleefde de aanslag ternauwernood.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Holleeders raadsman Bram Moszkowicz dreigde tijdens de rechtszitting de verdediging neer te leggen als hij niet zonder glazen wand met zijn cliënt mag overleggen. Dat zei hij vrijdag tegen de rechtbank. "De tussenwand gaat, of ik ga."

Liquidatie

Over de bemoeienis van Holleeder met de liquidatiepoging verklaarde de anonieme getuige D in de zaak tegen Holleeder en medeverdachte 'Paja' M. . Officier van justitie Saskia de Vries gaf de inhoud van de getuigenverklaring vrijdag kort weer. Volgens haar gaat het om een belangrijke verklaring, die de getuige donderdag, tijdens een verhoor door de rechter-commissaris en Holleeders advocaat Bram Moszkowicz bevestigde en uitbouwde.

Sam Klepper

Getuige D verklaarde dat hij eind november, begin december 2000 op een clubavond van de Hells Angels aanwezig was. Holleeder, geregeld te gast bij de Amsterdamse Angels, was er ook. Hij was in gesprek met Harrie S., een vooraanstaand lid van het hoofdstedelijke chapter.

In dat gesprek werd gezegd dat Holleeder Mieremet uit de weg wilde laten ruimen. Op 10 oktober van dat jaar was Sam Klepper, vaste 'zakenpartner' van Mieremet, doodgeschoten. De getuige hoorde tevens dat Holleeder via een Joegoslaaf in Amsterdam schutters uit het buitenland wilde laten komen om de klus te klaren.

Aanslag

Op 26 februari 2002 liep John Mieremet het kantoor van zijn advocaat Hingst uit. Direct daarop werd hij benaderd door twee mannen op een motorfiets. De passagier schoot Mieremet neer. Zijn leven kon in het ziekenhuis op het nippertje worden gered.

Hells Angels

Volgens getuige D zouden er bij de Hells Angels plannen zijn geweest, toen bleek dat Mieremet het er levend van had afgebracht, hem in het ziekenhuis alsnog te doden. Een spoedige overplaatsing naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen van de gewonde Mieremet zou dit hebben voorkomen.

De verklaring van de anonieme getuige strookt met de beweringen van Endstra, die zei dat hij de zoon van Mieremet had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag op het leven van zijn vader. Volgens Holleeder zou Endstra dit zelf hebben verteld.

Mieremet

Mieremet werd vorig jaar november alsnog geliquideerd. Hij werd in zijn kantoor in het Thais Pattaya doodgeschoten. De schutter is niet gepakt. Volgens officier De Vries wordt het onderzoek naar de mislukte aanslag voortgezet en zal er een afzonderlijke vervolgingsbeslissing volgen.