AMSTERDAM - In de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam is donderdag een besmetting met de gevaarlijke legionellabacterie geconstateerd. Het gebouw is enige tijd ontruimd geweest. Dat blijkt uit een interne e-mail aan het personeel van het complex.

In een koeltoren in het complex werd een gevaarlijk hoge concentratie van de bacterie aangetroffen, waardoor medewerkers van de rechtbank gezondheidsrisico hebben gelopen.

Woordvoerder Mercedes Grootscholten van de rechtbank zegt dat het gevaar inmiddels geweken is, omdat de installatie is uitgeschakeld. Er zijn nog geen ziektegevallen onder het personeel geconstateerd, maar medewerkers die zich recent ziek gemeld hebben, worden persoonlijk benaderd. Ook voorbijgangers hebben mogelijk gevaar gelopen.

GGD-onderzoek

Het is de tweede legionellabesmetting in korte tijd in Amsterdam. In juli kwamen raakten dertig mensen besmet toen de bacterie actief was in een koeltoren in de buurt van het Centraal Station. Twee hoogbejaarden kwamen om het leven.

Naar aanleiding van die besmetting heeft de Amsterdamse GGD de installatie bij de rechtbank onderzocht. Ook toen werd een besmetting geconstateerd, maar die zou ongevaarlijk geweest zijn.

Longontsteking

De legionellabacterie kan de gevaarlijke veteranenziekte veroorzaken. De symptomen van een besmetting lijken op die van een zware griep, maar onbehandelde patiënten kunnen een fatale longontsteking ontwikkelen. De bacterie ontstaat in stilstaand water dat onvoldoende wordt verhit, zoals in sommige verwarmingsinstallaties. In 1999 overleden 32 mensen aan de ziekte na een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarpsel door een besmette fontein.