AMSTERDAM - D66 moet ruiterlijk erkennen dat de partij in de vorige regeerperiode fouten heeft gemaakt. Alleen dan kan de partij worden gered. Dat heeft D66-coryfee Hans van Mierlo gezegd aan de vooravond van het najaarscongres van zijn partij.

De medeoprichter vraagt zich hardop af of de partij nog bestaansrecht heeft. Hij vindt dat de partij zijn geloofwaardigheid is verloren. Volgens Van Mierlo had de partij kritischer moeten zijn over het integratiebeleid van minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD). Van Mierlo liet eerder al weten dat wat hem betreft Verdonk allang had moeten worden weggestuurd.

Zaterdag viert D66 haar 40-jarig jubileum in de Amsterdamse Rai. Alle kopstukken van de partij zijn daarbij aanwezig. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan wordt vrijdagmiddag een Internationaal Symposium georganiseerd onder de naam 'New Challenges to European Democracy' ('Nieuwe uitdagingen voor de Europese democratie').

Genoeg

In het tv-programma EenVandaag zegt Van Mierlo vrijdagavond dat tijdens het D66-partijcongres zaterdag een cruciale vraag voorligt. "Ga je nog door of zeg je dat het na 40 jaar genoeg is geweest", aldus Van Mierlo.