AMSTERDAM - Justitie heeft genoeg bewijs om Willem Holleeder te vervolgen wegens poging tot moord. Tot nu toe werd Holleeder alleen beschuldigd van omkoping, afpersing en mishandeling.

De doorbraak in de zaak is te danken aan een anonieme getuige, die een gedetailleerde verklaring heeft afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij de mislukte moordaanslag op topcrimineel John Mieremet in 2002. Dat melden diverse media vrijdag.

Huurmoordenaar

Holleeder zou de getuige, door justitie aangeduid met de letter D, hebben gezegd een huurmoordenaar te zoeken die Mieremet om het leven moest brengen. Mieremet werd in februari 2002 in Amsterdam neergeschoten voor het kantoor van zijn advocaat. Hij raakte zwaargewond. In november vorig jaar werd hij in Thailand vermoord.

Willem Holleeder verschijnt vrijdag voor de Haarlemse rechtbank voor de derde pro-formazitting in de zaak tegen hem en zeven medeverdachten van afpersing in de vastgoedsector. De zitting wordt gehouden in de zwaarbewaakte rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, de zogenoemde bunker.