AMSTERDAM - De Europese Commissie dreigt de subsidiegelden voor de Nederlandse regio's in te trekken wegens wanbeleid. De voorbije maanden constateerden Europese inspecteurs systematische gebreken. Zo bleek de boekhouding niet in orde en ontbrak het aan controle op de uitgaven.

In een brief waarschuwt Brussel de subsidiekraan dicht te draaien als niet orde op zaken wordt gesteld. Volgens de Europese Commissie zou het gaan om een bedrag van zo'n 900 miljoen euro. De Europese financiering komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Ook in Italië constateerde de Europese Commissie misstanden met subsidiegelden. Brussel eiste donderdag 310 miljoen euro landbouwsubsidie terug van Italië. Het geld was voor 1999 te veel betaald aan Italiaanse boeren.

"De Europese Commissie tolereert niet dat het geld van belastingbetalers onrechtmatig wordt besteed", zei Europees Commissaris Siim Kallas (Fraudebestrijding) donderdag. "Dit besluit is vitaal voor een geloofwaardige bescherming van Europa's financiële belangen."

Van Gennip

Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de controle op de besteding van subsidies van de Europese Unie voor regionale ontwikkeling. Dat liet een woordvoerder vrijdag weten. "Over de aanbestedingen wordt nog met Brussel gesproken", aldus de woordvoerder. "Later deze maand bespreken we een plan van aanpak met de EU."