JERUZALEM - De Israëlische inlichtingendiensten beschikten vooraf over de informatie dat het terreurnetwerk al-Qaeda van plan was toe te slaan in Afrika, met Mombasa als mogelijk doelwit. Dat heeft de Israëlische radio dinsdag gemeld.

Volgens het radiobericht wisten de diensten niet of de aanslagen tegen Israëli's zouden zijn gericht. De leider van het onderzoek van de militaire inlichtingendienst, brigadier Yossi Kuperwasser, heeft tegenover het parlement en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie verklaard dat de informatie over een aanslag in Afrika algemeen van aard was. Een datum of doelwit was niet genoemd.

Drie Israëli's en tien Kenianen kwamen donderdag om het leven door een zelfmoordaanslag op een hotel in Mombasa waar veel Israëli's komen. Vrijwel op hetzelfde moment werden twee raketten afgevuurd op een Israëlisch passagiersvliegtuig dat net was opgestegen van het vliegveld van Mombasa. De projectielen misten op een haar na hun doel.

Op internet verscheen maandag een verklaring die van al-Qaeda afkomstig zou zijn waarin het terreurnetwerk van Osama bin Laden de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeist.