NEW YORK - Het conflict rond het nucleaire programma van Iran wordt waarschijnlijk volgende week terugverwezen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Onderhandelingen tussen de islamitische republiek en de Europese Unie lijken vastgelopen. Dat heeft de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry donderdag gezegd.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vrijdag in Londen bijeen zouden komen voor overleg. De bewindslieden zouden daar besluiten de zaak terug te verwijzen naar de Veiligheidsraad, die Iransancties kan opleggen omdat het land weigert te stoppen met het verrijken van uranium.

Rice

De Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken, die op rondreis is in het Midden-Oosten, sloot donderdagavond niet uit dat er als alternatief komend weekeinde telefonisch overleg plaatsvindt. Volgens een Amerikaanse topfunctionaris is er vrijdag in Londen in elk geval wel overleg tussen hogediplomaten.

Westerse landen denken dat Iran mogelijk zijn civiele nucleaire programma als dekmantel gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens. Zelf zegt Iran dat het alleen is geïnteresseerd in de opwekking van energie. Pogingen door Londen, Parijs en Berlijn en de Europese Unie om tot een diplomatieke oplossing te komen, hebben tot dusver niets opgeleverd.