ANKARA - Turkije levert vrijdag voor het eerst troepen voor de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. Volgens Israëlische en Turkse media gaat het om een voorhoede van meer dan 200 militairen.

Nog eens 260 andere Turken voegen zich volgende maand bij de VN-missie. Het aantal zal waarschijnlijk uiteindelijk oplopen tot circa duizend.

De deelname van Turkije aan de vredesmacht is in eigen land omstreden. De missie is bedoeld om het oplaaien van een nieuwe strijd tussen Israël en de sjiitische Hezbollah in Libanon te voorkomen. Turkije is een overwegend islamitisch land en veel Turken vrezen dat dadelijk moslims tegen moslims moeten vechten om Israël te beschermen.

Hezbollah

Premier Recep Erdogan heeft steeds gezegd dat Turkse troepen vooral worden belast met wederopbouwtaken. Dat zal volgens Turkse media gebeuren nabij de havenstad Tyrus. Turkije zal weigeren om de VN'ers in te zetten voor een eventuele ontwapening van Hezbollah.

In dat geval zal Ankara de troepen terughalen.

Turkije wil graag bij de Europese Unie horen en een bijdrage aan de VN-missie in Libanon beschouwt de regering als een goede mogelijkheid het land internationaal te profileren. Turkije onderhoudt contacten met zowel Israël als met Arabische staten. Het land is lid van de NAVO.