AMSTERDAM - Zware regenval heeft donderdag in het hele land gezorgd voor extreme files. Op het toppunt stond er meer dan 430 kilometer file, later zakte dat terug naar iets boven de vierhonderd kilometer.

Volgens Raimond Bos van de VerkeersInformatieDienst (VID) is de zware neerslag hier de oorzaak van. "Als het regent rijden mensen voorzichtiger. Opvallend is wel dat er niet veel ongevallen zijn gebeurd."

"Normaal ligt het toppunt van de files rond 18.30 uur, dus het kan nog wel drukker worden. We verwachten dat de files niet voor 19.30 uur zijn opgelost", aldus Bos aan het begin van de avond.

De langste files stonden op de A2 tussen Utrecht-Centrum en Culemborg (18 km), de A12 tussen Malieveld en Zevenhuizen (18 km), de A13 Kleinpolderplein (14 km in beide richtingen) en de A27 tussen Houten en Noordeloos (11 km).

Ongeval

De A1 is aan het begin van de avond enige tijd afgesloten geweest in de richting Amsterdam ter hoogte van de Vechtbrug. Hier vond een ernstig ongeval plaats. Een traumahelicopter en de brandweer waren ter plaatse om een voertuig open te knippen.