DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag drie rechts-extremisten veroordeeld wegens het mishandelen van een Antilliaan. De 29-jarige Duitser Michael K. kreeg de hoogste straf opgelegd: drie jaar gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk. Zijn 27-jarige vriend Stefan V. uit Breda werd veroordeeld tot twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Een 24-jarige man uit Papendrecht kreeg 21 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had tegen hem een boete van 800 euro en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens onder meer het bezit van een partij T-shirts met racistische leuzen. De aanklager vond dat Robbie G. niet was betrokken bij de mishandeling, maar de rechtbank oordeelde anders.

Het OM had tijdens de behandeling van de strafzaak, twee weken geleden, tegen de Duitser drie jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De verdachte uit Breda hoorde toen drie jaar cel waarvan tien maanden voorwaardelijk eisen.

Blijvend letsel

De veroordeelden schopten het slachtoffer op 20 mei na een cafébezoek in Papendrecht. In het café, De Trap, zou het slachtoffer al zijn uitgedaagd door de verdachten, die neonazistische liederen zongen. Buiten wachtten de daders de Antilliaan op en sloegen hem van zijn fiets.

Het slachtoffer liep mogelijk blijvend oogletsel en een hersenschudding op en brak enkele ribben. De in eigen land al eerder wegens racisme veroordeelde Duitser zou het slachtoffer met een gebroken bierfles hebben toegetakeld. De veroordeelden ontkennen geslagen of geschopt te hebben.

De rechtbank sprak drie medeverdachten vrij van mishandeling, maar twee van hen kregen wel boetes en gevangenisstraffen tot twee maanden voor het bezit van verboden wapens en een partij T-shirts met racistische leuzen.